Δραστηριότητες

Παράδοση

Τι να κάνεις πρώτα όταν βρεθείς στο Μέτσοβο; Να επισκεφθείς τον Αβερώφειο Κήπο, ο οποίος βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια, επάνω ακριβώς από την κεντρική πλατεία. Γιατί εδώ δε θα γνωρίσεις μόνο ένα όνομα που βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας και του πολιτισμού αυτής της πόλης, αλλά θα απολαύσεις και τη συγκλονιστική θέα στο Εθνικό Πάρκου Πίνδου. Ο Αβερώφειος Κήπος είναι γεμάτος με δέντρα και φυτά που αντιπροσωπεύουν τη χλωρίδα της Πίνδου, ενώ στο κέντρο του βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου ο Γεώργιος Αβέρωφ -ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Ελλάδας και διάσημος Μετσοβίτης – προσευχήθηκε πριν αναχωρήσει για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1837.

Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, μπορείς να δεις όλες αυτές τις παραδόσεις στην αρχιτεκτονική και στα υφαντά που έφεραν στο Μέτσοβο τόση ευημερία κατά την οθωμανική εποχή. Μπορεί επίσης να ακούσεις τη βλάχικη διάλεκτο και να μυρίσεις τα ψητά κρέατα που αγαπούν τόσο πολύ οι επισκέπτες. Πρόκειται για έναν από τους αγαπημένους ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς, και όχι μόνο! Όπως θα διαπιστώσεις πολύ γρήγορα, μπορείς να κάνεις διακοπές στο Μέτσοβο όλο το χρόνο.

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο Νεοελληνικής τέχνης με αντιπροσωπευτικά έργα όλων των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών των τελευταίων δύο αιώνων

 

Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου στεγάζεται στο ανοικοδομημένο Αρχοντικό Τοσίτσα, το πατρογονικό της γνωστής οικογένειας ευεργετών, που κτίστηκε τον 17ο αιώνα. Δείχνει στον επισκέπτη τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας ενός μετσοβίτικου αρχοντικού.

 

Από το Μέτσοβο επίσης μπορείτε κατευθυνθείτε νότια προς το Χαλίκι. Λίγο παρακάτω, στη διασταύρωση δεξιά, σας περιμένει μία πανέμορφη διαδρομή προς Σιράκο, Καλαρίτες. Φαράγγια και ποτάμια, χιονισμένες βουνοκορφές και φυσικά τα δυο αυτά χωριά, με πετρόκτιστα αρχοντικά που απλώνονται σε δύο πλαγιές, τόσο ενταγμένα στο φυσικό τοπίο, που από μακριά, από την απέναντι πλαγιά δεν τα ξεχωρίζεις. Ξενώνες για φιλοξενία και ταβερνάκια με θολωμένα τζαμόφυλλα σε περιμένουν να γευτείς τα ντόπια καλούδια και τις σπιτικές μαγειρικές.

Την Μονή του Αγίου Νικολάου στην κοιλάδα του Αράχθου ποταμού, μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί είτε οδοιπορικώς ακολουθώντας το λιθόστρωτο μονοπάτι από το Μέτσοβο είτε οδικώς.

 

Διαδρομές

Η πιο γνωστή διαδρομή ξεκινάει λίγο έξω από το Μέτσοβο με κατεύθυνση την Κατάρα -θα βρείτε αριστερά ταμπέλα προς Βωβούσα. Θα διαβείτε όλη την παραλίμνια διαδρομή της λίμνης του Αώου -σπάνιας ομορφιάς τοπίο, χειμώνα-καλοκαίρι όπου μπορεί να συναντήσετε και άλογα που ζουν ελεύθερα- και θα κατευθυνθείτε στο Φλαμπουράρι και από κει στην κουκλίστικη Βωβούσα. Ήδη βρίσκεστε στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού, στην Βάλια Κάλντα. Αν στη Βωβούσα κατευθυνθείτε δυτικά προς Λάϊστα, Τσεπέλοβο, ανοίγετε μια άλλη συγκλονιστική διαδρομή προς Δυτικό Ζαγόρι, με τα διάσημα χωριά του, τους Κήπους, την Αρίστη, το Πάπιγκο.

Κοντά στο Μέτσοβο είναι επίσης και τα χωριά της περιοχής του Άνω Aσπροποτάμου που είναι χωριά «πνιγμένα» στα έλατα και στα πλατάνια. Το τοπίο συμπληρώνουν οι πανύψηλες κορυφές του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, τα δάση της ελάτης και τα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου, όπως και οι Πηγές του Αχελώου. Συναρπαστικές διαδρομές μέσα σε αιωνόβια δάση και ελατοσκεπείς χαράδρες, που καταλήγουν στα δύο χωριά, το Περτούλι και την Ελάτη, και φυσικά στο κοντινό χιονοδρομικό. 

Αθλητισμός

Επιλέξτε δραστηριότητες που μπορούν να σας δώσουν μια τελείως διαφορετική αίσθηση του τόπου και ανεπανάληπτες εμπειρίες. Καθημερινές εκδρομές για ράφτινγκ, hot–dog, canyoning, ιππασία, κανόε καγιάκ, πεζοπορία, αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente), αναρρίχηση, ποδηλασία, ορεινές διαδρομές με αυτοκίνητο 4Χ4 ή μοτοσυκλέτα.

Περίπου 25 λεπτά από το Μέτσοβο βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου, κρυμμένο ανάμεσα στις κορυφές, το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας που λειτουργεί από το 2012, διαθέτει εννέα πίστες από 1.650-1.850 μέτρα για αλπικούς σκιέρ και snowboarders.  Οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν την ορειβασία με σκι (skimo), σκι-μομπίλ ή έλκηθρα.

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Το παραδοσιακό χωριό του Μετσόβου αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μας.